tisdag 10 augusti 2010

Sommarprat


Jag lyssnar just nu på sommarprataren Peter Andersson.
Han har en mycket behaglig och spännande berättarröst.
Så här berättar han bland annat.
"Att vara skådespelare är att använda sin fantasi.
Ibland frågar folk man träffar hur man vågar gå ut på en scen, inför en massa främmande människor, eller hur man kan gråta på beställning, eller hur det känns att kyssa någon man inte ens träffat förut, och dessutom bli filmad när man gör det.
Hur kan man ha en sån inlevelseförmåga?

Svaret är: Man använder sin fantasi. FANTASIN...denna inkörsport till inlevelseförmåga som i sin tur leder till förmågan att känna empati, medkänsla och som ger oss möjlighet att förstå andra människor. Absolut nödvändiga egenskaper som gör oss till just människor och som skiljer oss från de andra djuren.
Man fantiserar, man låtsas att man är någon annan. Precis som man gjorde när man var liten. Alla som någon gång lyckts med att ljuga sig ur en obekväm situation, vet ju hur bra man kan spela då, eller hur?! Man fantiserar i hop något trovärdigt.
"

Jag tycker att han på detta härliga sätt talar om hur viktig barnets lek är...

Barn kan leka i timmar och att de ofta har väldigt roligt går knappast att ta miste på. Men leken är betydligt mer än bara en underhållande sysselsättning. Den fyller också en viktig funktion i barnens utveckling och mitt i den påhittade barnvärlden pågår ett intensivt lärande.

Men allt det här visste ni ju så klart redan..eller hur!

2 kommentarer:

christel sa...

det där var tänkvärda rader som man mycket väl skulle kunna använda i jobbet där vi så ofta försöker nå ut till föräldrarna med budskapet om den fria lekens betydelse. det är så svårt ibland att hitta bra formuleringar....

Katharina sa...

Ja verkligen! Tyckte att ha sa det SÅ bra!!

Skicka en kommentar