torsdag 17 september 2009

Att börja i förskolan!


Vilken härlig känsla det är när barnen känner sig trygga efter en inskolning på förskolan. Och det är så olika. Vissa skuttar in i barngruppen direkt, men blir kanske ledsna efter en vecka eller två. För andra tar det lite längre tid. Men det är så underbart när man ser att de kommit på att det faktiskt inte är så dumt att leka med kompisar och röra sig på gården. Och när de känner att de kan lita på oss pedagoger.

Hittade detta i Allt om barn:
Det är en lång text men väl värd att läsa.

Tomas: "Våga ställ frågor till personalen" Augusti och dags för inskolning på förskolan. Men hur får man det att fungera som förälder? Vad ska man tänka på och vad är bäst att undvika? Förskolepedagogerna svarar.
Tomas Sehlan är pedagog på förskolan Ask och Embla i Stockholm.

Vad ska man, som förälder, tänka på när man skolar in barnen på dagis?– Först och främst är det viktigt att man själv bestämt sig för att detta ska gå bra. Man kan inte tvinga sig själv att skola in barnen. Grunden är att man vill det här, säger han till AlltomBarn.se.

– Sen är det bra att ställa frågor till personalen om man är osäker på något. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite. Som förskolepersonal kan man tycka att man är tydlig, men sedan kanske det visar sig att alla föräldrar inte har förstått. Är det då något man undrar över är det bara att ösa på med frågor. Det minskar risken för missförstånd och osäkerhet.

En dialog mellan personal och föräldrar måste finnas där, menar han.
– Som förälder är det bra att tänka på att så tidigt som möjligt etablera kontakt med all personal och inte bara med den som är ansvarig för ens barn just under inskolningen. All personal finns ju inte på plats jämt, de går ju efter ett schema och då är det bra om föräldern inte bara känner vissa förskolepedagoger, säger han och tillägger:
– Att etablera kontakt med andra föräldrar är också viktigt, det skapar trygghet.

När själva inskolningen är klar och när föräldrarna ska börja lämna barnen på dagis kan avskedsprocessen vara svår, hur hanterar man den på bästa sätt?
– Man ska säga hej då väldigt tydligt. Men har man väl sagt hej då, då är det hej då. Man ska inte vela, även om barnet gallskriker. Vänder man då lär sig barnet att mamma eller pappa kommer tillbaka om jag skriker. Det kan väl funka under inskolningen, eftersom föräldern ofta tagit ledigt då. Men en novembermorgon när hela kontoret sitter och väntar på att man ska komma är det inte lika roligt. Det är bättre att visa från början hur det kommer att gå till.

Föräldern har ju ändå valt att lämna barnet, konstaterar Tomas.
- Men när man har gått kan man ringa till förskolan för att höra om det blivit bättre. Till slut lär de sig att mamma eller pappa alltid kommer och hämtar dem när dagen är slut.

Något som han vill varna för vid avskedet är att smyga sin väg.
– Ser att barnet sitter och leker ska man absolut inte bara smyga iväg. Efter ett tag upptäcker de att mamma eller pappa är borta och då kan de bli otröstliga.

Ett annat tips som Tomas vill dela med sig av är att lyssna på personalens råd.
– Det kan handla om att märka barnens kläder eller om att ta med sig extrakläder. Personalen är ändå de som vet bäst vad som behöver göras för att det ska fungera på förskolan.

– Och är man osäker på något, undrar man varför personalen gör på ett visst sätt, eller om man blir irriterad över hur personalen beter sig - prata inte med andra föräldrar, utan ta upp det direkt med dem som arbetar där.Tips från olika förskolor efter en rundringning:

”Var tydlig i det du gör, ska du gå så går du. Korta avsked. Dra inte ut på det eller stanna om barnet gråter, då lär de sig att de kan gråta en skvätt så stannar mamma eller pappa. Trygga föräldrar ger trygga barn.”

”För förstagångsföräldrar kan det vara svårt med inskolning. Här måste personalen vara tydlig med hur de brukar göra.”

”Inskolningar kan ske på olika sätt, vi har i intensivinskolning på 3-4 dagar. Då är föräldern aktiv under dessa dagar och tar sedan avsked på den fjärde. Då kan det bli känsligt. Det är viktigt att föräldern inte visar osäkerhet, även om de inte själva känner sig redo.”

”Använd personalen, ställ frågor om något är konstigt eller om man inte vet vilka slags kläder barnen ska ha med sig. Säg att det duggregnar, då är det skillnad på att vara ute i 30 minuter och i flera timmar.”

"Ta reda på så mycket som möjligt om vilken förskola som passar ditt barn bäst. Här har öppna förskolan ofta råd och tips."

”En inskolning kan aldrig gå fel, om det inte funkar alls kan det handla om att barnet passar bättre hos dagmamma eller i en mindre grupp, men i övrigt tar det bara olika lång tid för barnet att inskolas. Det kan ta från en vecka till två månader.”

1 kommentar:

christel sa...

kunde inte ha skrivit det bättre själv! väldigt bra text=)

Skicka en kommentar