onsdag 1 juli 2009

Samma spindel, dagen efter något mättare!

..det visade sig att det var en korsspindel. Jag tyckte i dag när jag tog en ny bild på den att den hade ett vitt kors på ryggen. Vi googlade på den och så dök det upp foton som såg nästan lika ut som mina.

Korsspindel (Araneus diadematus) är en spindelart i familjen hjulspindlar. Den är mycket vanlig i Europa (inklusive Sverige) och delar av Nordamerika.

Honorna, som är större än hanarna, kan bli upp till 18 mm långa och bakkroppens bredd brukar vara drygt hälften av kroppslängden. Dess grundfärg varierar kraftigt mellan olika individer, från ljust gul eller brunröd till mörkgrå. Korsspindlarna har dock alltid flera vita prickar på bakkroppen som formar ett kors, därav namnet. Den saknar luktsinne och har dålig hörsel. Den har inte heller några antenner.

Parningsritualen är lång och invecklad, för att hannen ska kunna närma sig honan utan att hon misstar honom för ett byte. Det händer att hannen inte överlever parningen, utan blir dödad och uppäten av honan. Anmärkningsvärt är att honans äggantal ökas efter att hon har ätit upp hanen. Parningen sker oftast i augusti - september. Efter att honan lagt sina ägg dör hon. Äggen kläcks nästföljande vår.

Kuriosa Det är en vanlig uppfattning att korspindeln är den enda giftiga spindeln i Sverige. Sanningen är att så gott som alla spindlar använder gift som vapen. En korsspindel har ett svagare gift än en geting. Den är inte giftig för människan. Ett bett ger en lätt klåda och en svullnad som ett myggstick. Besvären går över inom en timma. Den biter nästan aldrig människor. Nästan alltid är det andra småkryp eller andra orsaker som gör att folk tror att de blivit bitna av spindlar.

SÅ, DET VAR DAGENS BIOLOGILEKTION!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar