torsdag 2 juli 2009

Biologilektion nummer 2Har du fått ditt första myggbett för året?
Då ska du veta att du blev stucken av en hona. Hon måste suga blod för att hennes ägg ska utvecklas. Hanarna dricker växtsaft istället.
När mygghonan suger ditt blod, sprutar hon in saliv (spott) för att blodet inte ska stelna. I saliven finns ett ämne som gör att myggbettet kliar. En mygga kan spåra en människa eller ett djur på långt håll. Man tror att hon känner lukten och värmen.

Stickmyggornas larver och puppor lever i vatten. Honan lägger äggen på vattenytan. Larverna lever av små vattenorganismer och andas med andningsrör som sticker upp genom vattenytan. De hänger med huvudet nedåt. Blir larven skrämd, simmar den snabbt till botten. Efter en stund måste den upp för att andas igen. Efter förpuppningen kryper den ur puppskalet och börjar sitt liv i luften. De tomma, genomskinliga skalen kan du se på vattenytan.

Myggorna är duktiga på att föröka sig och hinner med tre-fyra generationer under en sommar.
De myggor som kommer fram först på våren har övervintrat som fullbildade myggor. Vissa myggor håller till inomhus eller i ladugårdar vintertid. Det är bara om man ser en stickmygga utomhus som det är ett vårtecken.

Visste du att det finns tusentals olika myggarter i Sverige, men bara ungefär 30 arter som suger blod?

1 kommentar:

Anette sa...

Fy det är fullt av små ilskna myggor här i Ekskogen, man kan knappt vara ute.

Anette

Skicka en kommentar